2015_10. – 13.9._ Tradiční prodloužený víkend Podzvičinsko

Podzvičinsko

V podhůří našich nejvyšších hor Krkonoš se nalézá velmi půvabný kraj zvaný Podzvičinsko, kraj K.V.Raise a K.J.Erbena.

Dominantou této podhorské oblasti je vrch Zvičina, v jehož okolí se rozprostírá rozmanitá, bohatě vrásněná krajina, vytvářející pozoruhodné přírodní scenérie s nádhernými výhledy do kraje na stráně podkrkonošských svahů, malebná údolí a také na horizont nedalekých Krkonoš. Vedle výjimečných přírodních krás však tato oblast přitahuje zájem turistů také svými kulturně historickými památkami či rázovitou lidovou architekturou, která spolu se svébytným nářečím vytváří z Podzvičinska zajímavou národopisnou oblast.

Za zmínku stojí zejména zřícenina kdysi slovutného hradu Pecka.

Pecka - hrad a Sněžka

Naprosto výjimečným místem je Šporkův barokní hospitál v Kuksu s nedalekým Braunovým meditativním poutním areálem zvaným Betlém.

V areálu hospitalu Kuks bude v sobotu probíhat Vinobraní, kdy víno poteče proudem po schodišti jako za časů hraběte Šporka.

 Vinobraní na Kuksu

K návštěvě vybízí i údolní přehradní nádrž Les Království, Lázně Bělohrad, ZOO Dvůr Králové a další zajímavosti.

Ubytování bylo zvoleno s ohledem na nepředvídatelnost zářijového počasí, tak aby byla možnost změny programu i v případě opravdové sloty.

Budeme bydlet v hotelu Koruna přímo v městysu Pecka pod stejnojmenným hradem. K dispozici budeme mít 2, 3 a 4 lůžkové pokoje s SWC, TV a WiFi.

Restaurace v hotelu je samozřejmostí, další možnosti stravování budou na trasách.

Cena pro člena TJ Stonožka = 1150 Kč

Ostatní = 1300 Kč

Děti do 15ti let = 900 Kč

V ceně je započítáno ubytování se snídaní a popisy navrhovaných tras pro cyklisty i pěší turisty.

Na neděli při zpáteční cestě domů lze dle vašeho zájmu objednat společnou prohlídku dřevěného řecko-katolického kostelíka z Podkarpatské Rusi, stojícího na Husově kopci v Nové Pace. Za návštěvu stojí i muzeum s klenotnicí a expozicí spiritismu s muzejní sbírkou spiritistických kreseb, platící za největší sbírku tohoto typu u nás a jednu z největších v Evropě

jednu z největších v Evropě

Doprava vlastními auty (cca 54 km), případně veřejnou dopravou. Budete-li mít zájem vyhledáme a vytiskneme vám nejvhodnější vlakové či autobusové spojení.

Přihlášky spolu se zálohou minimálně 500 Kč skládejte do 10.srpna u Zdenky Horáčkové, Březina 86 (pod mostem) (tel.+420734762796). O zářijový zájezd bývá velký zájem, proto doporučujeme s přihláškami neotálet

 Těší se na Vás Karel a Zdenka Horáčkovi

Zde si můžete stahnout přihlášku a podrobnější informace

2015-Podzvičinsko

podzvicinsko_cyklotrasy

admin se představuje:

Malá, (ale šikovná) vesnická TJ zaměřená především na turistiku pěší, cyklo a vodní - každý měsíc v roce minimálně 1 akce = cca 100 nohou a to my máme !!
Příspěvek byl publikován v rubrice Cykloturistika, Ostatní akce, Pěší turistika, Zájezdy-Soustředění. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.